bg
facebook my.vsu.bg webmail 

University of Structural Engineering & Architecture
(VSU) "Lyuben Karavelov" - Sofia

About VSU Mission and Vision Accreditation Key Data & Contacts Short History Structure Faculties and Departments Service Units Annual raports Application of the law for the development of academic staff Regulations Buyer profile Location & Resources
Programmes and Courses Bachelor Programmes Master Programmes PhD Studies Vocational Training Center Scholarships Tuition Fees
Students Academic Calendar Time-table of classes Consultation hours Schedule For Examinations Training Materials Tuition fees Scholarships & Awards Student Mobility Student Council Campus of VSU Sports & Recreation
Admissions Programmes and Courses Admission for current year How and When to Apply Useful Information Training for Admission Education Consultants Admission to Master programs PhD self-studying Models of Drawing examinations Контакти
International Activity Partner Associations Documentation ECTS ERASMUS+ Programme Documents and Forms
Research and Development Sector International Conference of VSU Research Plan Announced Competitions Current Projects Completed Projects Current Projects Upcoming conferences Scientific Seminar Books Consultation Activity Where to publish?
Public Communications Events News Media and VSU Social Media and Links Picture galleries Alumni Center for Information and Career
Contacts Phone/e-mail Book
Close Стратегии за търсене на стаж и работа Подготовка за интервю Как се пише автобиография? Как да търсим работа?
Close Information and Career Center (ICC) Realization Job Offers Стратегии за търсене на стаж и работа
Close Public Communications Events News Media and VSU Social Media and Links Picture galleries Alumni Center for Information and Career
Close About VSU Education Students Admissions International Activity Research Public Communications Contacts Site Map Лични данни

 

Подготовка за интервю за работа

Вие сте активни и имате желание за работа. Търсите или вече сте открили подходящо работно място. Въпросът е как то да стане Вашето работно място.


Може би вече сте си подали документи за работа и очаквате с нетърпение дали работодателят ще ви се обади за среща. Когато търсите работа не по обява, най-добре е да отидете лично при работодателя, за да му оставите на място документите си и да го попитате за свободно работно място. И в двата случая Вашата цел на този етап е да достигнете до интервю за работа.


Интервюто за работа е лична среща с работодателя или негов служител, отговорен за наемането на персонал. По време на интервюто Вие и работодателят взаимно се опознавате и преценявате дали можете да работите заедно.


Повечето хора се притесняват от предстоящото интервю, защото не знаят как да се представят най-добре.


Няма предписания, които да Ви гарантират, че ще се справите. Това зависи от Вас. Но има правила, с които е добре да сте запознати и които ще Ви помогнат да привлечете интереса на работодателя.


Как да си уговорите интервю за работа?

 

До интервю за работа можете да достигнете по два начина:

 

 • Ако Ви повика работодателят, след като е прочел автобиографията и мотивационното Ви писмо.
 • Ако отидете на място в офиса на работодателя и си уредите лична среща с него.
 • При среща с работодател на Дни на Кариерата или други подобни инициативи.

 

При първия вариант вие получавате дата, час за интервю и знаете с кого точно ще се срещнете. Когато обаче се налага сами да си уредите среща с работодател, нещата се усложняват. Добре е да намерите:

 • Информация за големината на фирмата, в която кандидатствате. Големите фирми имат специален отдел, който се занимава с подбора и наемането на персонал. Тези отдели обикновено се наричат отдел „Човешки ресурси" или отдел „Управление на персонала".
 • Човекът, към когото трябва да се обърнете. В големите организации това е завеждащият отдела по управление на персонала. В по-малките фирми (повечето в България) този човек е управителят на фирмата.
 • Познат, който да Ви насочи или представи на човека, който отговаря за наемането на служители.
 • Допълнителни източници за информация - потърсете в Интернет страницата на съответната фирма името и телефона на човека, който Ви трябва, или просто се обадете в самата фирма и помолете за тази информация.

Когато достигнете до човека, който Ви е необходим, за да говорите за свободно работно място, не е задължително той да Ви приеме веднага. Ако в момента е зает и не може да се срещне или да говори с Вас, помолете го да Ви определи друг, удобен за него ден и час за среща.

Подгответе се...

 

Вече имате уговорено интервю. Това е голям успех, който трябва да Ви мотивира, защото вече сте близо до целта. Сега е важно да се подготвите добре, за да спечелите работата. Отделете време и помислете върху следните въпроси:


Какво трябва да знаете за себе си - преценете квалификацията, нуждите и очакванията си:

 • Какви са целите Ви?
 • Как виждате професионалното си развитие в близките години?
 • Кои са силните и кои са слабите Ви страни? Как можете да превърнете слабите си страни в предимство?
 • Знаете ли какво искате да кажете на работодателя за себе си?
 • С какво ще сте полезни за фирмата?
 1. Какво трябва да знаете за фирмата, в която кандидатствате:
  • Дейността, която извършва - сектор, място на пазара, продукти или услуги и т.н.
  • Ръководство - как и от кого се управлява.
  • Клиенти и конкуренти.
  • Възможности за развитие.
 2. Какво трябва да носите със себе си:
  • Копие на автобиографията.
  • Мотивационно писмо (ако се изисква или прецените, че е уместно).
  • Копие от дипломи - за образование и завършени курсове.
  • Препоръки от предишни работодатели (ако разполагате с такива).

Преди да тръгнете

 

 

Дори да сте блестящ специалист и да отговаряте на всички условия на работодателя, на интервюто за работа трябва да съумеете да го покажете. Първото впечатление е много важно и може да бъде решаващо при избора на работодателя. Постарайте се да сте естествени, да изглеждате добре и да сте спокойни. Ето няколко съвета:


Външен вид


Поне ден преди интервюто за работа обмислете внимателно какво ще облечете и пригответе дрехите си предварително. Подберете облеклото според работата, за която кандидатствате - ако отивате в банка, изберете по-строго облекло, ако пък отивате в рекламна фирма, можете да си позволите и по-свободен, но елегантен стил.
Заложете на елегантни дрехи. Избягвайте дънки, спортни якета, бели чорапи (за мъже), къси поли и тънки презрамки (за жени), ярки цветове, екстравагантни бижута, силен грим.

Заложете на естествено изглеждаща прическа.

 

 

 

Вътрешно спокойствие

 

Преди интервюто „потренирайте" - уверено и приветливо поздравете с въображаем събеседник пред Вас. Може да се упражнявате и пред огледалото, за да видите сами какво впечатление правите отстрани. Това ще Ви помогне при срещата с работодателя.
Помислете какви жестове Ви издават, когато сте напрегнати. Наложете си да ги избягвате по време на интервюто.

Организирайте добре времето си, така че да не се налага да бързате и да правите всичко в последния момент.

Проучете предварително къде точно се намира фирмата, в която сте поканени на интервю, и какъв транспорт ще използвате, за да стигнете дотам.

Преценете колко време ще Ви е необходимо, за да стигнете до мястото на интервюто, и за собствено спокойствие отидете на срещата с 5 до 10 минути по-рано.

 

Видове интервюта

Интервютата могат да протекат под различна форма - с комисия от интервюиращи, с един интервюиращ. Когато влезете в стаята за интервю, не се учудвайте, ако пред Вас има повече от един човек. В зависимост от вида на компанията и позицията, за която кандидатствате, може да Ви помолят да направите тест преди интервюто. Това могат да бъдат психологически тестове или тестове за определяне на Вашите способности.

Има различни видове интервюта и всеки от интервюиращия има свой индивидуален стил. Някои интервюиращи ще Ви залеят с въпроси, докато други ще започнат с открит въпрос и ще Ви оставят да говорите повече Вие. Преобладаващи са интервютата, които съчетават в себе си и двата типа.

Независимо от стила на интервюто, на което ще се явите, най-важно е да запазите спокойствие и да изглеждате уверени.

 

По време на интервюто

 

Как да започнете


Представете се и се ръкувайте с всички присъстващи. Опитайте се да запомните как ще Ви се представят. Това ще Ви ориентира от кого в най-голяма степен зависи решението за избор на кандидат.

 • Не се впускайте в излишни встъпителни приказки - интервюиращият ще Ви зададе достатъчно въпроси. Оставете той да води разговора.
 • Седнете, след като Ви поканят, и заемете това място, което Ви посочат.

Въпросите, които може да очаквате:

 

Не се затормозявайте с излишно заучаване на готови въпроси и отговори. Всъщност работодателите искат да научат от Вас само няколко основни неща. Най-голямото майсторство при интервюто за работа е да разбирате какво точно Ви питат. Работодателите могат да ви зададат и 10 и 100 въпроса, формулирани по различен начин, но те всички се свеждат до следните основни въпроси:
 

 • Защо сте тук? Това означава, че работодателят очаква да обясните мотивацията си да кандидатствате точно в тази фирма, точно за тази длъжност. Този въпрос може да е зададен и под няколко различни форми, например: „Защо кандидатствате за тази работа?", „Какво знаете за нашата фирма?", „Какъв вид работа най-много бихте искали да вършите?" и др.
 • Какво можете да направите за нашата фирма? Работодателят се интересува дали Вие ще допринасяте за решаването на проблеми или ще създавате проблеми. Този въпрос може да Ви бъде зададен и като „Как квалификацията и образованието Ви са свързани с работата, която предлагаме?", „Вършили ли сте такава работа преди?", „Какви са Вашите конкретни постижения?", „Защо напуснахте предишната си работа?" и др.
 • Разкажете ми за себе си, какъв човек сте? Чрез този въпрос работодателят иска да разбере дали ще можете да се впишете добре в работната обстановка и дали ще споделяте фирмените правила и ценности. Този въпрос може да звучи и така: „Как бихте описали себе си?", „Какви са интересите Ви извън работата?", „Как предпочитате да работите - самостоятелно или в екип?", „Защо дълго време сте били без работа?", „Как си представяте себе си след 5 години?" и др.
 • Какво Ви отличава от другите кандидати за тази работа? Работодателят иска да знае дали имате по-добри работни навици от останалите кандидати и дали сте готови да дадете всичко от себе си в работата. Този въпрос може да бъде зададен направо или по друг начин: „Кое е най-голямото Ви преимущество?", „Каква е най-голямата ви слабост?", „Как ще ме убедите, че трябва да наема точно Вас?" и др.
 • Какво заплащане очаквате? Освен за очакваната от Вас заплата, работодателят може да Ви попита и каква е била предишната Ви заплата.

След като работодателите се интересуват главно от 5 неща, това означава, че Вие трябва предварително да подготвите основната информация, която да включвате в отговорите си:

 • Вие много добре сте проучили фирмата, в която кандидатствате, и сте уверени, че точно в нея виждате работата, която харесвате, и възможности за развитие.
 • Вие притежавате много умения и практически опит, които са приложими и в новата работа, лесно възприемате новости и обичате да се усъвършенствате. Подчертайте, че много добре се сработвате с хората и споменете доброто си мнение за предишния работодател и колегите.
 • Вие сте добър служител и сте го доказали на предишната си работа. Всеотдайни сте в работата си. Накратко можете да опишете интересите си, целите си, отношенията с хората около Вас, семейството (ако е уместно). Подчертайте, че обичате да работите и дори когато не Ви върви, не се отказвате, а продължавате да сте положително настроени, да учите нови неща и да се усъвършенствате.
 • Обичате работата си и държите тя да бъде добре и навреме свършена. Организирани сте и давате идеи. За по-голяма убедителност може да цитирате и конкретни постижения и резултати и т.н. Естествено имате недостатъци като всеки човек, но непрекъснато работите, за да ги преодолеете и да бъдете по-добър в работата си. Представете недостатъците си като предимства.
 • Покажете, че добре сте проучили заплащането в сферата, в която искате да работите, но не назовавайте точна сума, която очаквате като заплащане или която сте получавали до момента. Бихте могли да кажете, че заплатата на предишното Ви място е информация, която смятате, че не е коректно да издавате или че е била в рамките от... до... Възможно е да отговорите, че очаквате новата Ви заплата да е в тези граници, да е съобразена с доброто име на фирмата и политиката й за стимулиране на служителите.

Как да завършите

 

В края на интервюто работодателят може да ви попита дали имате въпроси. Добре е да сте подготвили няколко – това прави добро впечатление.

Предлагаме подходящи примери:

 

 Каква е вашата схема за развитие на един нов служител?

 Във фирмата съществуват ли възможности и програми за обучение и квалификация на   служителите?

 Кога най-късно мога да очаквам новини от Вас?

След интервюто – Добра практика е след интервюто да изпратите благодарствено писмо до работодателя. То трябва да е кратко. В него можете да изразите благодарност за отделеното време и внимание по време на интервюто. Така ще имате възможност още веднъж да потвърдите интереса си към позицията, за която  кандидатствате. Ако имате уговорка с работодателя и той не Ви потърси след определен срок, обадете се и попитайте дали има избран кандидат за длъжността.

Допълнителни насоки

 • Бъдете вежливи и доброжелателни с всички;
 • Усмихвайте се;
 • Гледайте събеседника в очите;
 • Не прекъсвайте интервюиращия, докато говори;
 • Слушайте внимателно какво Ви питат;
 • Ако не разбирате въпроса, помолете да бъде повторен или разяснен;
 • Отговаряйте между 20 сек. и 2 минути на всеки въпрос;
 • Говорете отчетливо, уверено, спокойно и без да бързате;
 • Смело изразявайте силните си страни;
 • Старайте се да използвате изрази като “Знам, че мога да правя...”, “Искам тази работа, защото....”, “За мен най-важното е да ...”
 • Правете съпоставка между Вашия опит и изискванията за длъжността, за която кандидатствате;
 • След интервюто благодарете на събеседника си за проявеното внимание;

Внимавайте за грешки:

 

 • Не забравяйте да вземете със себе си необходимите документи - автобиография, мотивационно писмо, дипломи и др.
 • Не показвайте нервност - не се клатете на стола, не щракайте с пръсти, не си играйте с косата.
 • Не говорете тихо.
 • Не дъвчете дъвка, не пушете и не използвайте жаргонни изрази.
 • Не бъдете самокритични.
 • Не бъдете прекалено обстоятелствени в отговорите.
 • Не критикувайте бившите си началници и колеги.
 • Не използвайте изрази като „Не се интересувам от...", „Не съм много умел в...", „Търся си някаква работа", „Не съм сигурен дали ще се справя".
 • Избягвайте клишета и заучени фрази като „Обичам да работя с хора", „Обичам предизвикателствата" и др.
 • Не се сравнявайте с другите кандидати за работа. Не предполагайте какво мисли събеседникът ви.
 • Избягвайте обсъждане на лични и финансови проблеми.
 • Не повдигайте въпроса за заплатата преди работодателя.
 • Не пропускайте възможността си да задавате въпроси.

 

393 1.697

 

Прием във ВСУ 2019

Запишете се сега!

Онлайн

Календарен график

Специалности

Ако имате въпроси...